Reims en Roye

Een bijzonder duivenweekend zullen we maar zeggen. Afgelopen weekend stonden er weer 2 mooie testcases op het programma. De snelheidsbrigade vloog de eerste midfondvlucht vanuit Reims, waar de fondduiven via Kerkdriel naar Roye gingen. Het zou een bijzonder pittig weekendje worden voor de gevleugelde vrienden. Afdeling 9 besloot al om hun vlucht/duiven op vrijdag te lossen, wat later een goede keuze zou blijken. Immers, de zaterdag stond nog in het teken van de nodige regen. Afdeling 8 had in zoverre hierop ingesprongen dat was uitgeweken naar het Oostelijk gelegen Reims waar meer kans was om vroeg te lossen. Dit bleek een goede keuze, want om 07.15 uur gingen de manden open.

Even contact via de app met pa en vriend Jan. Tussen 10.45 en 11.00 uur zouden ze kunnen komen, dus wisten we hoe laat we op de post moesten zitten. Echter, effe na 10’en telefoontje van pa: ‘er is er al eentje!’. Beetje ongeloof natuurlijk, maar Compuclub Live liet al meer aankomsten zien in het Zuidwesten van de Afdeling. Het was een 4-jarige weduwduivin die dit jaar al eerder in het snuitje van de uitslag te vinden is geweest, de 17-278. Zij komt uit een doffer van 2011, ‘Chélino’, een volle zoon van supervererver ‘Ché’ van Hans & Evert-Jan Eijkerkamp, gekoppeld aan zijn eigen kleindochter. Deze doffer is jarenlang een vaste waarde geweest op ons kweekhok en zijn nakweek heeft ons veel succes gebracht, helaas bevruchtte hij sinds vorig jaar niet meer. Moeder van de 278 is ‘EURO 039’, een volle dochter van ‘EURO’, gekoppeld aan ‘ROULETTE’, dochter ‘JACKPOT’. Ik ben zelf van mening dat de ‘EURO-lijn’ van Eijerkamp een super lijn is die ook ons al zoveel gebracht heeft. De nakweek is fenomenaal. Zo is ‘Der Peter’, wat ons nieuwe kweekicoon lijkt te worden, ook weer een kleinzoon van ‘EURO’. In deze duiven zit een stuk gif, een stuk karakter, echt dat kopvliegen. In de kruising met andere lijnen is dat ideaal en werpt dat zijn vruchten zeker af. Het vervolg op deze vlucht is zeer grillig en uiteindelijk staat het concours zelfs 1,5 uur open en zijn er overal wat achterblijvers te betreuren en dat is jammer. De uitslag was zeker goed. In de kring tegen 5.009 duiven starten we met de 3e plaats! Deze week hebben we er eens 2 voor het Brummense geweld en zitten we 200 m/m los op dit Mekka, het kan verkeren zullen we maar zeggen. Wederom een bewijs dat de omstandigheden enorm bepalend zijn op korte vluchten natuurlijk, maar dat is niets nieuws.

Uitslag club 307 duiven : 1-2-3-5-6-7-14-16 (21/50)

Onze 2e duif is een jaarling doffer. Hij komt uit ‘OLYMPIC GOLD IV’ x ‘LIEKE’. Een prachtige koppeling, zoon van ‘OLYMPIC BONNIE’ van Peter Janssen x ‘LIEKE’, nestzus van ‘DER PETER’, en dus kleinkind ‘EURO’ en ‘BENDER’ (1e Nationale asduif Midfond België). ‘LIEKE’ won zelf 5x 1e prijs en was jarenlang een vaste waarde op ons vlieghok. Onze 3e duif is weer een jaarling, nu gekweekt uit ‘BUDDY’ x ‘446’. ‘BUDDY’ komt rechtstreeks van Hans & Evert-Jan Eijerkamp, van 2 kanten lijn ‘CHE’, en de ‘446’ hebben we zelf gekweekt uit zoon x dochter ‘OLYMPIC BONNIE’ x ‘OLYMPIC CLYDE’ van Peter Janssen. Onze 4e duif is de getekende, ‘JUSTIN’, onze topper met al 5x 1e prijs, gevolgd door zijn eigen broertje de ‘418’. De laatste weken heeft ons laten zien dat onze nieuwe aanwas op het kweekhok, met ook bewezen vliegers in de mix met nazaten van het beste van Peter Janssen en Hans Eijerkamp ons geen windeieren legt en dat er een stevige basis ligt voor de komende jaren. Natuurlijk, elke week is anders, maar het vertrouwen is er in deze lijnen!

De fondrakkers dan. Vorige week nog een zeer taaie vlucht, nu werd de stap gemaakt naar Roye, ca. 320 kilometer met ogenschijnlijk prachtig weer, met her en der wat kans op buien. Helaas werd deze weeromslag van 10 graden de duiven redelijk fataal. Wederom werd het een lange zit met een bijzonder moeilijke opgave. Inmiddels staat de teller op 2/3 thuis, maar dus wederom de nodige achterblijvers. Het bestand wordt hiermee nogal bruut aangepakt en doorgeselecteerd, maar ja, het is nu eenmaal niet anders en zelf kiezen we voor het spelen op deze manier en dus voor de gevolgen. Wel zijn de oude duiven die dit jaar het mooie weer moeten maken terug op appèl. Mijn eerste was de ‘584’, samenkweek met vriend Jan Janssen, kleinzoon van ‘LOUIS’. Tsja, het is niet anders, het is wel weer even de moed bijeen rapen om door te gaan. Het harde werken om de duiven aan de start te krijgen wordt zo nog niet echt beloond en voor je het weet ben je al ‘kaalgeplukt’ voordat het seizoen goed en wel is begonnen. We gaan door en focussen ons op de overlevers van het hok om die zo goed mogelijk klaar te stomen voor het echte werk, de ZLU-vluchten.

Succes en fijne week gewenst!